Shabby chic – intre vintage si modern. Cum sa iti amenajezi casa in acest stil!

Shabby chic - intre vintage si modern. Cum sa iti amenajezi casa in acest stil!

 

 

Shabby chic – intre vintage si modern. Cum sa iti amenajezi casa in acest stil! Shabby chic este un stil de design interior care graviteaza in jurul unui aspect uzat, invechit, vintage. Cu toate acestea, exista ceva reconfortant si frumos in ceea ce priveste acest tip de decor.

 

Este caracterizat, in principal, de culori calde, combinatii de piese vintage si moderne, dar si de accente feminine, precum volane, ciucuri, perle sau flori.

 

Daca iti este cunoscut acest stil si iti doresti sa-l aduci in casa ta sau, dimpotriva, inca te intrebi ce este mai exact shabby chic, continua sa citesti, pentru a descoperi care sunt elementele acestui design si cum il poti include in amenajarea fiecarei incaperi.

 

Cuprins 

  1. Ce inseamna Shabby chic? 

1.1. Culori calde

1.2. Ciucuri, volane si sculpturi

1.3 Lemn invechit

1.4 Detalii stralucitoare

 

  1. Moduri de a include design-ul shabby chic in fiecare camera

2.1. Shabby chic pentru hol

2.2. Shabby chic pentru living 

2.3. Shabby chic pentru dormitor 

2.4. Shabby chic pentru bucatarie

2.5. Shabby chic pentru zona mesei

2.6. Shabby chic pentru biroul de acasa

2.7. Shabby chic pentru baie

 

 1. Ce inseamna Shabby chic?

 

Shabby chic este un stil de design interior in care fie mobilierul si finisajele sunt alese pentru aspectul lor invechit sau pentru semnele de uzura, fie piesele noi sunt degradate in mod intentionat, pentru a obtine aspectul unui obiect antic. 

 

In acelasi timp, este scos in evidenta un decor domol, opulent, stil cabana, si care emana o atmosfera de spatiu locuit si confortabil, ceea ce il diferentiaza de decorul autentic de epoca. 

 

Obiectele shabby chic sunt cele vopsite de multe ori de-a lungul timpului, cu multe straturi de vopsea, aratand uzate.

 

Designerii imita acest stil prin aplicarea unui strat de vopsea sau lac, pe care il slefuiesc ulterior, astfel incat sa se vada lemnul sau straturile inferioare de culoare. 

 

Piesele de mobilier care nu sunt cu adevarat antichitati sau vintage sunt, de obicei, selectate pentru asemanarea lor cu stilurile de mobilier mai vechi. De asemenea, se adauga accesorii elaborate, care includ flori sculptate, ghirlande, statuete si alte motive similare.

 

Tesaturile tind sa fie din bumbac si in, cel din urma fiind de inspiratie franceza si extrem de popular. Alb, ecru si pastelurile uzate sau decolorate sunt caracteristice stilului. Materialele sunt adesea colorate sau patate cu ceai sau cafea, pentru a obtine un aspect uzat.

 

Piesele antice, cum ar fi bibliotecile si comodele, sunt des intalnite in amenajarile moderne shabby chic. Pe langa alb, stilul include si culori neutre calde, precum roz pal si tonuri de bej. 

 

Accente din design-ul interior in stil francez se regasesc in casele shabby chic, cum ar fi corpurile de iluminat, mobilier si lambriuri in stil Rococo sau baroc.

 

Decorul poate fi extins si la gradina, folosind aceleasi principii, mobilier de gradina uzat si accesorii feminine.

 

Designerii considera shabby chic un stil cald, relaxat, romantic, care arata confortabil si primitor, si este, de obicei, asociat femininului. 

 

Exista, insa, si shabby chic cu tenta masculina, care insaemna, mai degraba, „rustic”, cu nuante mai profunde sau mai tari, care foloseste mobilier nefinisat, denim si panza arsa. 

 

Asadar, pentru un decor autentic in acest stil, exista cateva principii si caracteristici de baza care trebuie urmate pentru a obtine amenajarea perfecta, si anume, culorile calde, accentele feminine, lemnul invechit si obiectele stralucitoare.

 

1.1. Culori calde

 

Un pic rustic, un pic feminin – shabby chic inseamna „cald”. Liniile rotunde, tesaturile si, mai ales, nuantele aduc un aer relaxat si fermecator. 

 

Cu un design care include, in principal, nuante neutre, este de inteles daca iti doresti sa adaugi cateva accente de culori stralucitoare ori de cate ori este posibil. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de culoare in shabby chic, regula de aur este „mai putin este mai mult”, chiar si in cazul pieselor mici.

 

Pentru a accentua un spatiu sau un colt fara a te abate de la princiipile stilului, opteaza pentru perne sau obiecte de arta care includ modele indraznete in nuante deschise. 

 

De altfel, nu poti avea un stil shabby chic fara straturi, cum ar fi dantela delicata aplicata peste draperii grele, accente aurii pe dulapuri in nuante inchise de lemn. 

 

Asadar, rezerva nuantele calde si neutre pieselor de baza, cum sunt canapeaua si masuta de living, si adauga accente indraznete, dar tot in nuante din paleta shabby chic, celorlalte elemente.

 

Bineinteles, nimic nu este mai shabby chic decat o tesatura intr-o culoare pastel pal. Insa, pentru a evita ca „palul” sa para deteriorat, opteaza pentru materiale de calitate si texturi groase. 

 

 

 1.2. Ciucuri, volane si sculpturi

 

Indiferent daca este pe o perna, covor sau fata de masa, ciucurii, volanele si franjurile, in special in combinatii de culori vintage, precum bleu si fildes, reimprospateaza spatiile plictisitoare. 

 

De asemenea, in stilul shabby chic, lemnul sculptat este nelipsit. Indiferent ca este vorba despre un sifonier sau pe o comoda, detalii precum picioarele sculptate, balustrade gravate si ornamente aplicate amintesc de stilul romantic de salon din decorurile frantuzesti. 

 

Lemnul si metalele uzate folosite pot face ca amenajarea sa para, mai degraba, ponosita decat chic. Nu lasa acest lucru sa se intample!

Desi este important sa pastrezi culorile in nuante calme, chiar sterse. este aproape imposibil sa adaugi prea multe accente feminine, asadar, foloseste-le pentru fiecare ceas, maner, tablie de pat si perna pentru a obtine un stil shabby chic rafinat.

 

1.3 Detalii stralucitoare

 

Fie ca este vorba de cateva boluri din metal, fie de obiecte de ceramica, nimic nu scoate in evidenta aerul sofisticat al stilului shabby chic decat detaliile stralucitoare.

 

La fel ca in cazul tuturor elementelor acestui stil, atentia la culori este esentiala pentru a obtine un design relaxat, fara efort, dar bine pus la punct. Pentru un aspect elegant, asorteaza argintiu cu argintiu si auriu cu auriu. Evita nuantele neon sau fluorescente.

 

Desi sunt cateva caracteristici principale ale stilului, nu exista o abordare unica pentru integrarea lor. Asadar, daca iti doresti o anumita piesa, tot ceea ce trebuie sa faci este sa o accesorizezi in mod strategic, pentru a pastra aerul shabby chic.

De exemplu, asorteaza o masuta de cafea stralucitoare cu o fata de masa vintage sau amenajeaza un perete de caramida, pentru a-ti permite sa adaugi cateva piese glamour. In acest mod, nu vei pierde acea atmosfera rustic-eleganta.

 

 

 

O bancuta din lemn cu motive sculptate, perne in culori calde din tesatura de in, finisaje rustice, cum sunt parchetul nelacuit si peretele de caramida sunt alegeri perfecte pentru un hol in stil shabby chic.

 

 

Pentru o intrare eleganta, poti alege o comoda in stil antic cu picioare si margini sculptate. Peretii pot fi accesorizati cu oglinzi de dimensiuni mari, pentru a da impresia de spatiu mai larg.

Detalii precum vazele de ceramica in culori pastelate, veiozele cu abajururi si vasele de metal pot fi adaugate pentru a completa decorul. In ceea ce priveste finisajele, podeaua din piatra naturala mentine aspectul brut. Iar lambriul de lemn cu motiv de pe perete ofera eleganta incaperii.

 

2.2. Shabby chic pentru living

 

Pentru living, corpurile de iluminat ornamentale, cum ar fi aplicele sau candelabrele in stil baroc, adauga rafinament si echilibru unui spatiu in care predomina aspectul uzat.

 

 

 

Nu trebuie ca fiecare piesa sa fie shabby chic. Incorporarea uneia sau a doua astfel de elemente intr-un design simplu, clasic-modern a camerei de zi este suficienta pentru a crea atmosfera care trebuie.

Poti opta, in acest sens, pentru un covor cu aspect uzat si a unei biblioteci in stil patina. De asemenea, poti adauga accesorii, precum veioze elegante cu picior sculptat.

 

 

 

Husele albe sau neutre pentru piesele mari de mobilier din sufragerie impreuna cu o masuta de cafea din lemn nelacuit creeaza un stil shabby chic autentic pentru zona de living. 

 

2.3. Shabby chic pentru dormitor

 

O multime de straturi si volane, mai ales in pasteluri simple si pale, sunt alegerea perfecta pentru asternuturile de pat.

 

 

Tonurile calde creeaza paleta perfecta pentru un dormitor in acest stil. Desi multe spatii de dormit shabby chic sunt albe, acestea au nevoie de un element mai accentuat. Asadar, adaugarea unui covor tesut din fibre naturale este un mod excelent pentru a echilibra elementele. 

 

Aspectul uzat al pieselor de mobilier sau al finisajelor poate fi domolit prin adaugarea unor obiecte glam, cum ar fi un candelabru sau noptiere din metal ori oglinzi.

 

2.4. Shabby chic pentru bucatarie

 

Pentru bucatarie, elementele rustice si cele moderne se completeaza perfect pentru a crea un design shabby chic autentic. Alege finisaje in nuante pastelate, cum ar fi vopseaua sau faianta in nuante de verde-menta pentru pereti, iar pentru podea, opteaza pentru piatra naturala sau lemn natur cu aspect uzat.

 

Adauga corpuri de mobilier cu fronturi sculptate si margini rotunde. Acestea vor da un aer relaxat si elegant incaperii.

 

Nu este obligatoriu sa folosesti corpuri care par folosite pentru a obtine design-ul dorit. Poti face acest lucru prin alegerea unor scaune diferite pentru masa sau adaugarea unor obiecte de decor in stil shabby chic, cum ar fi vasele de ceramica cu motive florale sau o fata de masa din in.

 

 

2.5. Shabby chic pentru zona mesei

Pastrearea unui decor simplu poate fi un element al stilului shabby chic, ce poate fi obtinut prin alegerea unor culori neutre si calde, dar si prin adaugarea unor piese de mobilier elegante.

Acestea pot fi completate cu corpuri de iluminat opulente, care sa atraga privirea catre centrul mesei. 

 

De asemenea, combinatiile de texturi naturale, in tonuri neutre, cu detalii glam-vintage, vor oferi un aspect extraordinar incaperii de dining.

 

 

 

2.6. Shabby chic pentru biroul de acasa

 

Pentru acest spatiu, alege o masa de birou din lemn vopsit si slefuit pentru a arata uzat, cu picioare sculptate. Adauga un scaun tapitat robust si elegant in culori neutre sau pastelate. Si completeaza incaperea cu corpuri de iluminat de epoca cu accente vintage si un covor dintr-o tesatura naturala.

 

 

 2.7. Shabby chic pentru baie

 

Pentru o baie in acest stil, alege o cada independenta, cu sau fara picioare. Monteaza polite de lemn si dulapuri in stil patina. Pentru un finisaj elegant, alege atat pentru chiuveta, cat si pentru cada, baterii elegante din bronz sau inox. Pentru a adauga si mai multa caldura incaperii, opteaza pentru un covoras de baie intr-o culoare naturala.

 

Daca spatiul iti permite, asaza intr-un colt un scaun din metal sau lemn. Care, pe langa functionalitate, va face sa para ca spatiul este unul de locuit si nu o simpla baie.

 

 

Acest stil, din ce in ce mai intalnit si in Romania. Este o imbinare intre vintage si modern care poate fi adaptat oricarei locuinte si stil de viata. Asadar, daca iti doresti

 

un design relaxat, romantic si feminin, shabby chic ar putea fi alegerea perfecta pentru casa ta.

Surse foto: shutterstock.com, pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meniu Principal