Amenajare birou acasă – cum să creezi un spațiu de lucru unde să te simți bine întotdeauna

Amenajare birou acasă

Amenajare birou acasă – cum să creezi un spațiu de lucru unde să te simți bine întotdeaunaBiroul este o încăpere importantă a casei. Indiferent că lucrezi de acasă sau nu, poți avea un spațiu unde să te concentrezi pe ce ai de făcut sau să te relaxezi.

Amenajarea acestuia trebuie plănuită atent, ca să te asiguri că vei avea întotdeauna o stare de spirit excelentă. Când lucrezi la birou acasă. Ai mult mai multe opțiuni în ceea ce privește mediul de lucru, așa că alegerea pieselor de mobilier și a decorațiunilor nu trebuie lăsată la voia întâmplării.

 

Mai jos poți găsi idei de amenajare a biroului de acasă, în funcție de preferințe și de atmosfera  pe care vrei să o creezi.

Cuprins:

 1. Biroul de acasă unde să te relaxezi mereu când ai nevoie
 2. Birouri pentru acasă unde să te concentrezi pe ce ai de făcut
 3. Biroul de acasă în care te simți mai aproape de natură
 4. Mobila pentru biroul de acasă – ce alegeri să faci ca să te simți confortabil

4.1. Cum alegi scaunul pentru biroul de acasă?

4.2. Cum alegi masa de lucru pentru biroul de acasă?

 1. Idei de decorațiuni pentru biroul de acasă

 

1. Biroul de acasă unde să te relaxezi mereu când ai nevoie

 

Biroul de lucru de acasă nu trebuie să fie neapărat un spațiu sobru și destinat doar muncii. Poți să creezi o atmosferă relaxantă, adăugând elemente care să individualizeze design-ul. Amplasează în încăpere plante și așează pe masa de lucru tablouri care să te inspire și să te facă să te simți cât mai destins în timp ce lucrezi. 

 

Nuanțele pe care le alegi pentru amenajarea biroului sunt, de asemenea, importante. Alege culori calde, care au efecte plăcute asupra stării de spirit sau nuanțe pastelate. Nu e indicat să alegi alb sau negru dacă încerci să ai un mediu cât mai plăcut. Acestea sunt prea puternice și pot să te obosească mai ușor.

 

Este importantă și lumina. Asigură-te că în camera pentru biroul de acasă există suficientă lumină naturală, ca să te poți concentra mai bine. Aceasta are efecte benefice asupra stării de spirit, te face să te simți mai alert și mai binedispus. 

În timpul zilei, e de preferat să folosești lumina electrică cât mai puțin. De asemenea, atunci când alegi becurile, ia în considerare faptul că nuanța trebuie să fie cât mai naturală. Lumina cu nuanțe reci nu e cea mai potrivită pentru un mediu de muncă relaxant.

Ca să te umpli de energie atunci când îți petreci timpul liber în birou sau vrei să te concentrezi la muncă, poți amplasa plante în diferite zone ale încăperii. Acestea dau un aspect plăcut și împrospătează aerul, un aspect important pentru o locuință curată.

Pentru momentele când iei o pauză, poți amplasa și o canapea extensibilă, ca să ai tot confortul necesar. Alege o tapițerie în tonuri pastelate, cu design floral și linii curbate.

 

 

 

2. Birouri pentru acasă unde să te concentrezi pe ce ai de făcut

Dacă vrei să te concentrezi fără întreruperi, poți să amenajezi un birou la tine acasă destinat exclusiv lucrului. Poate fi tentant să iei pauze mai dese dacă ai posibilitatea să te relaxezi stând pe canapea sau citind.

De aceea, trebuie să te axezi, în acest caz, pe funcționalitate. Mobilierul pentru biroul de acasă trebuie să fie ergonomic, astfel încât să nu ai dureri care te fac să te oprești constant. 

 

De asemenea, alege alb sau negru pentru amenajarea întregii încăperi, ca să ai un mediu de lucru neutru. Poți să amplasezi rame pe pereți sau pe birou și să adaugi decorațiuni care să individualizeze spațiul. Dar ai grijă să nu exagerezi. Un aspect prea încărcat poate să îți afecteze capacitatea de muncă.

 

Unii oameni preferă culorile care îmbunătățesc concentrarea și productivitatea:

 

 • verde;
 • portocaliu;
 • albastru.

 

Un birou verde are un efect calmant asupra stării de spirit. Acesta îmbină calitățile energizante ale culorii galben și cele relaxante ale nuanțelor de albastru. De asemenea, încăperea are un aspect mai natural.

 

Portocaliul îmbunătățește capacitatea de concentrare și creativitatea. Aceasta este cea mai indicată culoare, dacă dorești să ai un birou unde să lucrezi cu pauze minime. Ai grijă, însă, atunci când alegi nuanța de portocaliu. Dacă e prea intensă, te poate distrage de la ce ai de făcut. 

 

Albastrul încurajează lucrul fără pauze și cu randament sporit. De asemenea, ajută la încetinirea pulsului și scăderea tensiunii arteriale. Pentru că te simți mai relaxat și concentrat. Poți să menții un flux continuu al ideilor. Pentru concentrare, optează pentru nuanțe deschise, iar pentru îmbunătățirea creativității alege albastru închis.

3. Biroul de acasă în care te simți mai aproape de natură

Dacă dorești să fii mereu mai aproape de natură, alege un model pentru biroul de acasă care să aibă un aspect cât mai natural. Alege mobilă care păstrează cât mai mult aspectul natural al lemnului și optează pentru un design simplu și elegant. De asemenea, plantele sunt un element cheie al unei astfel de amenajări. Iată câteva care creează o atmosferă relaxantă:

 

 • Copacul de cauciuc – este ușor de întreținut, curăță aerul din locuință și poate fi pus în locuri mai răcoroase, fără multă lumină;

 

 • Planta șarpe – are nevoie de puțină lumină și apă și îmbunătățește calitatea aerului;

 

 • Bambusul ornamental;

 

 • Feriga te protejează împotriva radiațiilor emise de aparatele electronice, astfel că este ideală dacă lucrezi la calculator;

 

 • Busuiocul te ajută să te concentrezi mai bine și este un remediu bun împotriva migrenelor;

 

 • Clorofitum absoarbe fumul de țigară.

 

Ca să ai un aspect cât mai natural al încăperii, dar să te și relaxezi atunci când iei o pauză, poți alege, în loc de canapea, tabureți sau fotolii, pentru că nu ocupă mult loc și nu afectează design-ul biroului de acasă.

 

4. Mobila pentru biroul de acasă – ce alegeri să faci ca să te simți confortabil

 

Design-ul interior pentru biroul de acasă include și alegerea mobilierului potrivit. Atunci când alegi mobila pentru spațiul de lucru, concentrează-te pe funcționalitate și confort. Alege scaunul și masa potrivite, ca să nu ai probleme de sănătate când stai ore în șir să lucrezi. Scaunul este poate cea mai importantă piesă de mobilier din biroul de acasă.

 

4.1. Cum alegi scaunul pentru biroul de acasă?

Cele mai multe scaune pentru birou au roți, dar nu este obligatoriu să alegi această opțiune. Roțile nu schimbă gradul de confort, ci oferă doar o mobilitate mai mare. Dacă nu te miști mult pentru a lua cărți din bibliotecă sau documente din sertare, sunt o opțiune bună scaunele fără roți, mai ales dacă ai la dispoziție un spațiu mic. 

 

Este de menționat că roțile pot să deterioreze podeaua, mai ales parchetul. Amplasează un covor potrivit, pentru a evita daunele.

 

O caracteristică importantă a scaunului pentru birou este posibilitatea de ajustare a înălțimii și a brațelor. Astfel, eviți problemele de sănătate care pot apărea când petreci multe ore în fața calculatorului.

Există și scaune cu alte componente ajustabile, dar cele cu ajustare pentru brațe și coloana vretebrală oferă confortul minim necesar pentru a-ți desfășura la capacitate maximă activitatea. Unele variante au:

 

 • susținere pentru coloana vertebrală lombară;
 • ajustarea unghiului spătarului;
 • suport pentru cap;
 • ajustarea șezutului;
 • tensiune reglabilă.

Susținerea pentru coloana vertebrală e o caracteristică ergonomică importantă, pentru că previne problemele de sănătate asociate cu statul îndelungat pe scaun. Scaunele cu suport ajustabil au avantajul că permit schimbarea în funcție de caracteristicile anatomiei fiecărei persoane. 

 

Ajustarea șezutului e importantă mai ales pentru persoanele înalte sau scunde, care au nevoie de adaptarea acestei componente. Ajustarea spătarului este inclusă mai ales pentru scaunele mai scumpe, dar e de luat în seamă pentru a obține un unghi perfect pentru alinierea potrivită a coloanei.


Suportul pentru cap este fix sau se poate da jos și aduce confort pentru gât și pentru cap. E folositor mai ales dacă suferi de probleme ale coloanei cervicale. O altă caracteristică, care nu este esențială, dar poate aduce beneficii pentru sănătate, este tensiunea reglabilă. Astfel, poți ajusta rezistența spătarului atunci când te lași pe el, pentru a menține o poziție corectă a spatelui.

 

Materialul din care este făcut scaunul e adesea trecut cu vederea, dar o alegere potrivită poate preveni neplăcerile. Cea mai indicată opțiune este materialul textil, pentru că nu deranjează la atingere, e rezistent și nu necesită multă îngrijire. În ceea ce privește materialul din care este făcut șezutul, poți opta pentru cele din spumă cu memorie, pentru un scaun ergonomic.

 

4.2. Cum alegi masa de lucru pentru biroul de acasă?

 

Masa de lucru e un element cheie al amenajării unui birou ca la firmă acasă. Mai întâi, trebuie să ai în vedere mărimea încăperii, ca să nu alegi una foarte mare. Care să pară că ocupă tot spațiul avut la dispoziție.

De asemenea, e nevoie să te asiguri că este suficient de înaltă, astfel încât să ai loc dedesubt pentru picioare.  Aspectul nu va fi plăcut și te vei simți copleșit și înghesuit altfel. 

 

După ce ai hotărât ce mărime ai în vedere, decide în ce direcție se îndreaptă preferințele tale. Vrei o masă de lucru din lemn cu design clasic sau minimalist? Vrei un aspect ultra-modern neobișnuit? Ai nevoie de mult spațiu pentru depozitarea documentelor? 

 

Ia în considerare toate aceste aspecte, pentru a avea o masă funcțională, care te va face mereu să ai o stare de spirit cât mai bună. Dacă vrei să te concentrezi pe lucru, cel mai indicat e să alegi ceva simplu, dacă se poate, fără multe sertare, astfel încât să încapă doar ceea ce e esențial. 

 

Culoarea ar trebui să fie neutră, cu aspect natural, pentru a nu fi distras ușor de la lucru. Alege o masă în culori obișnuite și, dacă vrei o amenajare inedită a biroului, alege să fii creativ mai ales în ceea ce privește decorațiunile. 

 

Dacă lucrezi la calculator, trebuie să iei în considerare opțiunile care permit amplasarea la o înălțime potrivită a ecranului și a tastaturii. Există variante ajustabile, pentru reglarea înălțimii, dacă nu lucrezi mereu pe computer.

 

Unii oameni preferă birourile special destinate celor care vor să lucreze în timp ce stau în picioare. Acestea elimină efectele dăunătoare asupra coloanei vertebrale pe care le are munca de birou acasă  și te pot face să fii mai atent și concentrat.

 

În ceea ce privește materialul, ai la dispoziție mai multe opțiuni:

 

 • materiale laminate;
 • metal sau oțel;
 • lemn masiv.

 

Lemnul laminat este o opțiune populară, pentru că e rezistent și convenabil ca preț. De asemenea, există într-o mulțime de variante de culori și tipuri de finisaje. 

 

Mesele din metal nu sunt atât de elegante, dar sunt durabile, perfecte pentru folosire intensă și pentru amplasarea de greutăți mari pe ele.

 

Birourile din lemn masiv sunt mai scumpe decât celelalte și necesită o îngrijire mai atentă, pentru că se zgârie mai ușor. De asemenea, nu sunt atât de potrivite pentru uz intens.

5. Idei de decorațiuni pentru biroul de acasă

 

Decorul pentru biroul de acasă trebuie ales în concordanță cu impresia de ansamblu pe care dorești să o creezi și cu starea de spirit pe care încerci să o ai.

Dacă vrei să fii concentrat fără întreruperi, ar fi mai indicat să folosești puține decorațiuni. Astfel, reduci pe cât posibil orice te-ar putea distrage, cum ar fi fotografiile de pe birou sau plantele de pe pervaz. 

 

Mizează pe funcționalitate și alege să decorezi masa de lucru în culori neutre. Păstrează acolo doar ceea ce e neapărat necesar: computer-ul, hârtia și ustensilele de scris și documentele de care ai nevoie.

 

Dacă vrei să te și relaxezi în spațiul de lucru, poți amplasa o mică bibliotecă, pentru a avea la îndemână cărți și reviste pe care să le citești când iei o pauză. Dacă ți se pare că biblioteca încarcă prea mult camera sau nu ai loc pentru aceasta, poți instala câteva rafturi pe perete, unde să pui cărți și alte decorațiuni sau poți alege un birou cu bibliotecă încorporată.

 

De asemenea, decorațiunile cu modele florale sau ghivecele și vazele cu flori sunt o opțiune bună pentru a da un aspect natural și relaxant întregii încăperi. Poți amplasa vaze din materiale delicate și cu aspect inedit pe pervaz sau pe rafturi sau tablouri de acest fel pe pereți.

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Main Menu