AMENAJĂRILE HOLURILOR

AMENAJĂRILE HOLURILOR

Idei și sfaturi practice pentru orice tip de locuință

Știm cu toții că amenajarea unei case nu este un lucru tocmai ușor. Cromatica, iluminarea și corpurile de mobilier trebuie să se completeze astfel încât, la final, să formeze o imagine care să dea senzația de unitate. Și nu de rare ori se întâmplă ca unele dintre cele mai importante spații din interiorul locuinței să rămână în afara planului de amenajare: holurile.  

Dar, dacă vrei ca totul să se îmbine într-un ansamblu care să inspire echilibru, atunci trebuie să știi că holurile sunt printre cele mai valoroase piese din acest puzzle.

Chiar dacă variază în funcție de dimensiune și de formă, există soluții eficiente și pentru aceste încăperi.

Cuprins:

1. Amenajarea holurilor mici sau mari de apartament – Reguli generale

  1.1. Amenajarea holului de la intrarea într-un apartament

  1.2. Amenajarea holului din interiorul unui apartament

2. Mobilarea și amenajarea holurilor din case sau vile

3. Feng shui pentru holuri

4. Așa nu! Greșeli în amenajarea holurilor de la intrare

1. Amenajarea holurilor mici sau mari de apartament – Reguli generale

Principala greșeală este cea de abordare: până la urmă, holurile nu sunt altceva decât culoare de trecere care leagă încăperile casei ori exteriorul și interiorul acesteia. Așa că, la ce bun să îți mai bați capul cu amenajarea acestora?

Totuși, trebuie să înțelegi că aceste spații fac și ele parte din apartamentul tău și că nu ar trebuie să fie privite ca suprafețe auxiliare. Nu e ca și cum le-am ține închise și departe de ochii lumii. Mai ales că, în aproape orice locuință, intrarea se face tocmai printr-un astfel de hol. Așadar, dacă vrei să îți amenajezi casa perfect, trebuie să ții cont și de aceste locuri.

1.1. Amenajarea holului de la intrarea într-un apartament

Când vine vorba de amenajare, holul de la intrare este cel mai important spațiu al casei. Pe aici ne vor intra musafirii, aici ne vom pregăti de plecare. Acest spațiu ne va întâmpina mereu când ne vom întoarce acasă. Tocmai de aceea, holul de la intrare trebuie să îmbine utilul cu plăcutul, pentru că el este “arcul de boltă” al întregii locuințe.

Alegerea decorațiunilor se va face, în primul rând, în funcție de dimensiunile acestuia. În general, holul de la intrare este un spațiu insuficient iluminat.

Tocmai de aceea, sunt de preferat culorile deschise, dar neapărat în ton cu cele din restul casei. Încearcă să lași cât mai puțin la vedere încălțămintea și cuierul cu hainele de stradă, pentru a nu creea impresia unui spațiu utilitar și nimic mai mult.

Dacă este vorba despre un hol cu dimensiuni reduse, atunci soluțiile sunt mai simple, mai cu seamă că timpul petrecut aici va fi, în general, redus. Fă-l funcțional, dar, în același timp, elegant, respirabil. Reține că oglinzile ar putea da senzația de spațiu generos, care să estompeze senzația de îngrămădire.

Nu uita nici de culoarea parchetului, care trebuie să fie în concordanță cu restul apartamentului.Dacă ai un hol de intrare mare, vei putea folosi și alte obiecte de mobilier. Optează pentru alb sau culori pale. Dacă vrei să îi conferi personalitate, poți folosi culori puternice pe un singur perete, în contrast cu restul zugrăvelii din hol, dar care să se regăsească în tot apartamentul.

Folosește obiecte de mobilier cât mai simple. Poți monta, spre exemplu, etajere, iar pe parchet poți întinde covorașe. Dacă e suficient spațiu, nu ar fi rău să așezi și o masa din lemn, o oglindă și, de ce nu, o vază cu flori. Nu vor lipsi nici scăunelele pentru încălțat, dar și acestea vor fi simple, pentru a nu încărca inutil holul.

Click AICI pentru detalii și preț

Pentru a face și mai intim spațiul și a masca eventualele defecte ale pereților sau tavanului, montează o veioză cu picior sau o lampă. Aprinde-o și verific-o: ai, în sfârșit, holul de intrare mult visat.

1.2. Amenajarea holului din interiorul unui apartament

De obicei, holurile interioare din apartamentele de bloc sunt lungi, înguste și întunecate. Fiind considerate coridoare de trecere și nimic mai mult, acestea sunt lăsate, de multe ori, în afara planului estetic al locuinței.

Pentru a-l amenaja corespunzător, este foarte important este să-i dai senzația de ordine și să-l luminezi cât mai mult. Folosește culori deschise și calde în privința pardoselii. Adaugă, pe cât posibil, oglinzi și decorațiuni simple.

Dacă spațiul îți permite, adaugă o măsuță de cafea și două fotolii. Aceste accesorii va face holul mai primitor, mai familiar. Nu strică nici un dulap cu uși glisante și oglinzi. De asemenea, rafturile cu ziare și reviste, așezate cu gust, pot revitaliza, la rândul lor, aceste spații.

Click AICI pentru detalii și preț

Dacă vrei cu adevărat ca holul tău să facă parte din apartament, aplică-i un tapet cu nuanțe neutre, dar fără culori prea puternice, care pot da senzația de disconfort cromatic. Poți folosi, ca decorațiuni, elemente geometrice cât mai simple, odihnitoare pentru ochi, care să îți mențină o stare de spirit cât mai bună prin disciplină și ordine.

În ceea ce privește podeaua, chiar dacă parchetul pare suficient, o montură de gresie va schimba cu totul “aerul” acestui spațiu. O altă soluție ar fi o mochetă care să se încadreze perfect, cu nuanțe cât mai deschise.

Și nu uita de plafon. Poți să optezi pentru un tavan fals, eventual cu becuri fluorescente. Nu încerca să agăți lustre cu prea multe decorațiuni, pentru că riști să “îmbătrânești” locuința.

2. Mobilarea și amenajarea holurilor din case sau vile

O casă spațioasă sau o vilă are marele avantaj că poate fi modificată la nivelul construcție. De aceea, când vine vorba de amenajarea unui hol, limita e… cerul!

În privința holului de la intrare, cea mai folosită soluție – și, probabil, cea mai bună – este amenajarea unei debarale. În acest fel, scapi de grija elementelor utilitare care strică. De cele mai multe ori, aspectul unui hol. Ai suficient spațiu să-ți depozitezi încălțămintea și hainele de cuier și nu mai ești nevoit să le expui privirilor musafirilor.

Nu exagera cu obiectele de mobilier, dar adaugă o măsuță generoasă, cu ghivece sau glastre cu flori, pentru a face din holul de intrare “avangarda” compoziției estetice folosită în restul casei.

Adaugă scaune cu spătar, așezate simetric, astfel încât geometria mobilierului să confere senzația de ordine și de bun-gust. Atenție! Nu încărca pereții cu tapet sau alte decorațiuni inutile: intrarea în casă trebuie să lase senzația de prospețime.

Holul către living trebuie să păstreze armonia celui de la intrare. Dar poate să facă o trecere subtilă spre cromatica oferită de cameră. Dacă ai folosit nuanțe deschise pentru pereții de la intrare, rămâi inițial în același spectru și adaugă, treptat, nuanțele mobilierului din interiorul încăperii spre care se face trecerea. 

Pune fotolii sau băncuțe cu pernuțe sau măsuțe cu lămpi cu abajur. Nu uita să te încadrezi în cromatica întregii casei, spre a-i conferi unitate!  

Click AICI pentru detalii și preț

Cu cât holul avansează mai mult spre interiorul casei, cu atât tapetul devine mai necesar. Joacă-te cu autocolante cu forme geometrice de bun-gust, nu foarte încărcate, pentru a nu deveni obositoare. Reține că piesele tale de rezistență pentru holul către camera de zi vor fi reprezentate de mobilier, de jocul lor geometric și cromatic.

Tapetul nu trebuie să câștige niciodată prim-planul, ci trebuie să se încadreze subtil în decor. La final, imaginea de ansamblu trebuie să conțină bucurie și culoare!

O altă soluție de reținut pentru amenajarea holului de la intrare este piatra naturală. Dacă vei folosi acest tip de ornament, este bine să știi că. Pentru o estetică bună, este obligatoriu să nu acoperi pereții în întregime cu piatră. Și, pentru a face combinația perfectă. Tine cont că ușile de interior trebuie să fie din lemn, nu din metal sau din termopane.

Pentru a adăuga o notă de excentricitate, poți utiliza un suport de perete pentru ziare din frunză de palmier ori un pantofar vintage tip ladă cu o pernuță, pe care te poți așeza comod.

3. Feng shui pentru holuri

Feng shui-ul este, poate, cea mai bună modalitate de a-ți transforma complet casa din punct de vedere al captării energiilor pozitive. Aplicarea acestui principiu asiatic de manipulare a forțelor benefice are, ca punct terminus, fericirea și productivitatea locatarilor casei.

Pentru că leagă încăperile locuințelor între ele, holurile sunt cele mai predispuse să catalizeze energii negative. Ce poți să faci în această privință?

Feng-shui-ul are câteva reguli de bază care, odată respectate, te vor face să te simți, într-adevăr, ca acasă în propria locuință.

În primul rând, nu încărca aceste spații cu obiecte inutile și nu lăsa nimic în dezordine în ele. Holurile nu sunt numai spații utilitare. Ele sunt primele care te întâmpină și care își vor pune amprenta definitiv pe starea ta de spirit, indiferent dacă intri sau dacă ieși din casă.

Astfel, nu împovăra intrarea cu elemente inutile, nu îngrămădi și nu bloca accesul în casă! Ușa de la intrare nu trebuie să fie pe aceeași axă cu ușa din spate și trebuie să se poată deschidă complet, pentru a permite energiilor pozitive să intre în interior.

De asemenea, ai mare grijă la modul în care așezi oglinzile: neapărat perpendicular cu ușa, pentru a ghida energia pozitiva – Chi-ul – spre celelalte camere. Dacă holul este făcut în așa fel încât acest lucru este imposibil, așază plante în fața oglinzii. În acest fel, energiile vor fi reflectate cât mai puțin.

Inclusiv tablourile cu reprezentări pozitive sunt bine venite. Nu încerca, totuși, să le aliniezi perfect, ci încearcă să formezi, mai degrabă, o linie “de rupere” între ele, pentru a le face cât mai vizibile. Și nu ar fi deloc rău să conțină cât mai multe mesaje motivaționale.

Nu folosi prea mult materiale sintetice, pentru că ele nu fac altceva decât să respingă energiile pozitive.

Încearcă să “îndulcești” cât mai mult geometria mobilierului și axează-te pe linii curbe, echilibrate.

Unul dintre principiile de bază ale feng-shui-ului este armonizarea culorii. Dacă vrei să folosești culori puternice, asigură-te că sunt complementare cu cele din restul casei. Orice derapaj din tema cromatică a casei poate avea efecte negative.

4. Așa nu! Greșeli în amenajarea holurilor de la intrare

Nu în ultimul rând, trebuie trecute în revistă greșelile pe care le facem, adeseori, în decorarea holurilor.

  • Holul, mai ales cel de la intrare, nu trebuie să aibă imperfecțiuni de finisare. În caz contrar, imaginea întregii locuințe va avea de suferit și orice amenajare interioară, oricât de spectaculoasă ar fi, nu ar mai avea niciun efect vizual plăcut.
  • Nu pierde din vedere cuierul, oricât de nesemnificativ ar părea în utilitatea și decorarea casei. El nu trebuie să atârne, să fie înclinat din cauza greutății lucrurilor, mai ales ale celor de iarnă. Un cuier mult prea împovărat poate decide – în rău – impresia asupra locuinței, fie că vorbim despre musafiri, fie că este vorba de tine.
Click AICI pentru detalii și preț
  • Atenție, de asemenea, la pantofi! Nu-i lăsa, în niciun caz, vraiște, aruncați la întâmplare, desperecheati. Amenajează-ți un pantofar și scapă rapid de această problemă.

 

Click AICI pentru detalii și preț

 

  • Ia-ți inima în dinți și adaugă culori, pentru că holul este calea de acces către restul încăperilor. Nu face greșeala de a-l lăsa în paragină, ca pe un spațiu tern. Holul este parte din casa ta.
  • Nu face rabat nici când vine vorba de iluminare, chiar dacă ești tentat să folosești cea mai ieftină veioză sau cel mai slab bec. Adaugă, la nevoie, lămpi de veghe și fă ceva special din jocul umbrelor acestora.
  • Și, evident, un hol – mai ales cel de la intrare – are nevoie de un scaun pe care te poți așeza. Lipsa acestuia este critică, așa că, oricât de redus ar fi spațiul, găsește-i neapărat un loc.
  • Și încă ceva: nu folosi, atunci când vopsești ușile, culori diferite de ale pereților. E o greșeală pe care o face aproape oricine, dar îndreptarea acesteia va avea un efect aproape miraculos asupra holului și a întregii case.

Desigur, există multe moduri în care poți să-ți amenajezi holul. Că vei folosi un stil tradițional, clasic sau modern, ține cont de faptul că el îți reflectă propria personalitate și spune totul despre tine. Nu-l folosi doar ca spațiu de depozitare, ci dă-i dreptul de a face parte integrantă din casă. Prima impresie contează!

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Main Menu