AMENAJARE BUCĂTĂRIE

Amenajare bucatarie

AMENAJARE BUCĂTĂRIE

Amenajarea unei bucătării mici poate fi considerată, de multe ori, misiune imposibilă. Din fericire, pe piață există acum o multitudine de obiecte de mobilier și pentru decor. Cu ajutorul cărora orice bucătărie, fie ea și minusculă, se poate transforma într-unul dintre cele mai plăcute locuri din casă.

AMENAJAREA BUCĂTĂRIEI: Cum transformi un spațiu mic, într-o bucătărie cochetă și modernă. VEZI imagini și idei de amenajare

 

Bucătăria unei locuințe este locul unde se îmbină aromele bucatelor, mireasma cafelei proaspete și locul preferat pentru povești în tihnă între membrii familiei.

Iar un spațiu așa special merită toată atenția din lume, atunci când vine vorba de amenajare. Află din următorul articol câteva idei legate de amenajarea unor bucătării mici. Dar și ce obiecte de decor ai putea pune în valoare într-o bucătărie mare.


Cuprins

  1. Cum amenajezi o bucătărie în funcție de spațiu
    1.1. Bucătăria de apartament individuală
    1.2. Bucătărie mică deschisă spre living
  2. Cum amenajezi bucătăriile de apartament în funcție de formă
    2.1. Bucătărie lungă și îngustă
    2.2. Bucătărie pătrată
    2.3. Bucătării mici
    2.4. Bucătării mari
  3. Cum amenajezi o bucătărie în funcție de stilul dorit
    3.1. Bucătărie de bloc amenajată rustic
    3.2. Bucătărie amenajată futurist

1. Cum amenajezi o bucătărie în funcție de spațiu

Atunci când intri în spațiul ce va deservi bucătăria și începi să îți creionezi în minte planul, cum vrei să arate, primul lucru de care trebuie să ții cont este spațiul.

Până când nu calculezi exact spațiul de care dispui, nu te poți apuca de cumpărat materiale de construcții. Mobilier sau vaza de pe masa pe care o vezi deja în colțul din dreapta al încăperii.

Dacă locuiești la bloc, atunci și pentru amenajarea bucătăriei de bloc trebuie să ții cont de câteva aspecte, astfel încât să fii mulțumit de rezultatul final.

1.1. Bucătăria de apartament individuală

De la început trebuie să știi că o bucătărie de apartament individuală nu se amenajează la fel cu una care are deschidere spre living. Mai ales dacă vorbim de o bucătărie individuală nu foarte mare, trebuie să pui accent pe mobilier.

O sugestie ar fi mobilierul pe un singur perete și poziționarea corpurilor de mobilier atât în partea de sus, cât și jos, ca să beneficiezi de mai mult spațiu de depozitare.

Vezi pe site câteva modele de mobilier care se pretează pentru amenajarea unei bucătării de apartament.

Alege culori deschise, ca să dai senzația de spațiu. Și, pentru același efect, optează pentru mobilă fabricată din MDF lucios. Blatul de bucătărie poate fi din granit sau din pal cu aspect de lemn.

La mijloc, în loc de clasicele plăci de faianță, alege un panou-oglindă sau poți chiar să vopsești peretele cu vopsea specială cu aspect de tablă, unde vei putea scrie apoi cu cretă citate preferate sau rețete de mâncare.

Tot pentru economie de spațiu, electrocasnicele incorporabile sunt ideale, iar masa poate fi ori una care se ridică pe perete, ori una rotundă, ce poate fi așezată într-un colț al încăperii.

Pentru pereți alege culori deschise: alb, crem, lămâi sau roz pal. Sau, poți vopsi pereții în degrade, cu accent deschis în partea superioară a încăperii.

1.2. Bucătărie mică deschisă spre living

O bucătărie de apartament, chiar și minusculă, va arăta splendid dacă va avea deschidere spre living. Ca să obții mai mult spațiu, poți transforma balconul – fie în parte din bucătărie, fie în extensie a living-ului.

Pentru zona de bucătărie, dacă spațiul îți permite, alege un mobilier pe colț, ca să economisești spațiu pentru depozitare. În fața mobilei poți așeza o insulă de bucătărie, care te va ajuta, pe de o parte la gătit. Pe de altă parte, poate fi folosită ca spațiu pentru servit cafeaua de dimineață sau, de ce nu, pentru un prânz în familie.

În partea de living poți amenaja zona de dining. O masă extensibilă, pe care să o desfaci doar în momentul în care ai musafiri, este cea mai bună variantă. Mai ales dacă nu dispui de spațiu generos.

Cum amenajezi bucătăriile de apartament în funcție de formă

Bucătăriile cu forme ciudate sunt, poate, cel mai greu de amenajat. Dar există soluții și pentru acestea. Sfat: ține cont întotdeauna, atunci când alegi mobilierul, de forma spațiului: lung, pătrat, mic și îngust sau mare și generos.

2.1. Bucătărie lungă și îngustă

Dacă ai de amenajat o bucătărie lungă, imaginează-ți cum ar fi să gătești în linie dreaptă. Pentru că exact asta va trebui să faci. Pentru un astfel de spațiu, o sugestie ar fi să te inspiri din stilul scandinav. Alege un mobilier care să se desfășoare pe un perete întreg. Cu zone bine delimitate: zona pentru gătit – care să includă cuptorul și plita, zona pentru spălat – care va include chiuveta, mașina de spălat vase și, eventual cea de spălat rufe, iar zona de pregătit, care este blatul propriu-zis.

Capătul bucătăriei va fi reprezentat de o masă – de preferat una rotundă, cu 2 – 4 scaune. Deasupra mesei așează o lustră lungă, cu lumină caldă care să cadă pe mijloc.

Alegerea luminilor este importantă pentru acest tip de bucătărie, pentru a nu crea senzația de sufocare. Pune multe corpuri care să difuzeze lumină: de la mici spoturi deasupra blatului, până la lustre agățate în perete, cu lumină reglabilă.

Pereții îi poți vopsi în tonuri calde, iar ca pardoseală, optează pentru un parchet alb, de exemplu.

2.2. Bucătărie pătrată

O bucătărie în formă de pătrat este spațiul pe care, probabil, și-l doresc toți cei ce trec prin capitolul “amenajare”. Într-un astfel de spațiu, cel mai bine se pretează bucătăriile în formă de L. Aici îți încape fără probleme nu doar mobilierul, ci și electrocasnicele mari și o masă care să delimiteze blatul. Poți alege ca partea din interior a mesei să nu fie ocupată de scaune și astfel vei putea amenaja acolo câteva rafturi pentru condimente sau recipiente cu ulei aromatizat.
Culorile pot fi după pofta inimii – de la non-culori, gri-alb, până la nuanțe tari. Cum ar fi fucsia sau verde crud. Atenție, însă, dacă optezi pentru ultimele variante, lasă pereții în alb și nu accesoriza excesiv spațiul cu decorațiuni diverse.

2.3. Bucătării mici

Bucătăriile mici pot fi o adevărată provocare pentru cei care le amenajează, indiferent că sunt designeri profesioniști sau simpli proprietari care trec la treabă singuri. Pentru că bucătăriile mici sunt de mai multe stiluri: lunguiețe, pătrățoase, dreptunghiulare, și stilul de amenajare trebuie să difere.

Dacă ai o bucătărie mică și îngustă, ar trebui să acorzi atenție unui aspect important: culoarea. Alege nuanțe neutre, ca să nu aglomerezi vizual spațiul. Dacă dispui de o fereastră, așează chiuveta în dreptul acesteia, iar de o parte și de alta a chiuvetei așează blatul, corpurile pentru depozitare și electrocasnicele.

Într-un astfel de spațiu dezavantajul e că nu vei avea loc pentru așezarea unei mese clasice. Dar, poți amenaja un mic bar unde poți servi snack-uri sau poți savura cafeaua de dimineață.

Dacă bucătăria ta mică are formă pătrată sau dreptunghiulară. Mergi pe același principiu: alege culori neutre, pentru spațialitate și, acolo unde pereții îți permit, așează multe oglinzi.

Nu sunt doar chic, dar când intri în încăpere vei avea impresia să bucătăria ta e mult mai mare, decât scrie în schița apartamentului.

Spre deosebire de bucătăria mică și îngustă, bucătăria în formă dreptunghiulară ți-ar putea permite să amplasezi și o masă. Alege un model rotund, din lemn alb sau din fier forjat, la care să asortezi și 2 scaune în același stil.

Iată mai jos câteva imagini de unde te-ai putea inspira când îți amenajezi bucătăria de dimensiuni reduse:

2.4. Bucătării mari

Într-o bucătărie mare, limita e cerul. Dar nu uita de bunul gust. Aici te poți juca cu designul mobilierului, cu paleta de culori și cu decorațiunile. Într-o bucătărie mare poți amenaja și zona de dining și, dacă îți place stilul americanilor, poți așeza aici chiar și o canapea.

Pentru o bucătărie mare, poți alege cu încredere mobilier din lemn masiv. Prețurile nu sunt deloc mici, însă calitatea este neprețuită. În plus, acest tip de mobilier nu se deteriorează ușor și va arăta bine în timp.

Dacă tot ai un spațiu generos, amenajează bucătăria pe 2 sau chiar 3 pereți, mai ales dacă ai și ferestre luminoase. Profită de oportunitate și cere-i designerului să îți proiecteze multe dulapuri și sertare. In care să poți depozita de la seturi de farfurii și pahare, până la tacâmuri, oale sau aparatură electrocasnică. Nu uita nici de micile spații în care poți depozita cu ușurință condimentele sau recipientele cu ulei și oțet.

Și blatul de bucătărie trebuie să fie generos. Dacă alegi mobila din lemn masiv, atunci e indicat ca și blatul să fie tot dintr-un  lemn gros. Și, din același material, poți opta pentru o insulă de bucătărie, unde se poate servi masa sau spațiul poate fi folosit și pentru gătit.

Acordă o atenție deosebită corpurilor de iluminat, pentru că felul în care cade lumina îți poate avantaja sau dezavantaja amenajarea bucătăriei.

Pentru că spațiul e unul mare, alege, fie corpuri masive de iluminat, fie mai multe lustre. De dimensiuni medii, pe care să le așezi deasupra insulei de bucătărie. În zona blatului poți opta pentru o bandă led, a cărei lumină îți va fi de folos atunci când gătești seara, dar va da și un aer modern spațiului.

În cazul în care lemnul masiv nu este tocmai un material pe gustul tău, poți merge și pe ideea amenajării bucătăriei în stil nordic. În acest caz, alege un mobilier din lemn stratificat, cu aspect lucios și cu linii simple. 

Dacă apelezi la un designer de interioare, solicită-i să îți realizeze câteva randări, ca să vezi exact cum așezi mobila de bucătărie, astfel încât să nu irosești spațiul.

Într-o bucătărie mare ai loc suficient să așezi și o mică masă, cu scaune înalte, pe care să le folosești pentru servirea unor gustări sau a cafelei. Sau poți amenaja direct zona de dining. Alege masa și scaunele în ton cu mobilierul, ca să nu amesteci stilurile de amenajare. 

Iată mai jos câteva idei, cum ai putea amenaja o bucătărie mare.

3. Cum amenajezi o bucătărie în funcție de stilul dorit

Atunci când faci planurile pentru amenajarea casei, e bine să nu îmbini stilurile, pentru a nu crea senzația de haos. De pildă, dacă într-o bucătărie mică vrei să aduci note rustice. E bine ca acestea să nu fie intercalate într-un mobilier futurist. Principiul “keep it simple” este cel mai bun de aplicat aici, indiferent de stilul de amenajare ales.

3.1. Bucătărie de bloc amenajată rustic

Dintr-o bucătărie amenajată în stil rustic nu trebuie să lipsească lemnul. Fie că alegi ca întregul mobilier să fie făcut din lemn sau doar anumite elemente, cum ar fi blatul de bucătărie sau masa, important e să ai acest material.

Poți opta pentru o amenajare în întregime rustică sau poți alege un mobilier modern cu accente rustice și obiecte pentru decor, făcute din lemn.

Alege lumină caldă, pentru o senzație de confort și relaxare.

3.2. Bucătărie de bloc amenajată futurist

Ca să fii în pas cu tehnologia, alege să îți amenajezi bucătăria în stil futurist. Pe lângă electrocasnicele smart, ce pot fi controlate prin telefon, alege un mobilier compact, cu tăieturi drepte. Fără mânere sau cu mânere ce nu ies în evidență.

Mergi pe culori închise – negru sau wenge, iar masa și scaunele să fie minimaliste. Pentru pardoseală alege o gresie lucioasă, într-o nuanță care să contrasteze cu mobila.

Ca și costuri, vei scoate mai mulți bani din buzunar decât pentru amenajarea unei bucătării în stil clasic, dar efectul va fi, cu siguranță, unul wow.

Acum, că ai văzut câteva idei legate de cum poate fi amenajată o bucătărie mică sau chiar foarte mică, nu îți rămâne decât să decizi care e stilul care ți se potrivește și să treci la treabă.


Indiferent de spațiul de care dispui, important e ca bucătăria ta să fie amenajată cu gust și să îți placă ție rezultatul final.

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu