Mobilierul urban este un cuvânt general folosit pentru obiecte și piese de echipament pentru diferite scopuri pe străzi și drumuri. Bancile, cutiile postale, semafoarele, semafoarele, cabinele telefonice, semafoarele, semnele de circulatie, statiile de tramvai, taxiurile, statiile de autobuz, toaletele publice, fantanile, sculpturile publice, canalele de apa, monumentele si containerele de deseuri sunt diferite exemple de mobilier urban. În proiectarea și amplasarea mobilierului sunt luate în considerare estetica, identitatea imaginii, funcția, mobilitatea pietonilor și siguranța rutieră. Nu este de obicei folosit ca mobilier de casă.
Cum ar trebui să fie mobilierul urban?
Mobilierul urban ar trebui să fie realizat luând în considerare designul urban în ansamblu. Achiziționarea unei dimensiuni diferite a spațiului, formarea unor locuri originale mai locuibile joacă un rol major în formarea unei identități confortabile a orașului în punct estetic. Mobilierul urban nu este doar un obiect în funcție de intenția de utilizare, este un element urban care înmulțește calitatea vizuală a orașelor cu putere de proiectare nelimitată în funcție de unghiul și funcțiile lor de utilizare și face spațiul indispensabil. Acestea sunt; unități de ședere, stație de autobuz, coșuri de gunoi, element de iluminat, panouri de informare, barieră de limitare, bufete, semn de direcție, element de joacă pentru copii, paturi de flori, sculpturi, piscină ornamentală sunt toate funcțiile care apar într-un oraș, în același timp, în timp ce servesc scopuri diferite.
Intenția principală a proiectelor de design peisagistic este de a satisface nevoile oamenilor și de a evalua dorințele prezentate în această direcție, calitatea vizuală compatibilă cu departamentul de design, aplicațiile care prioritizează atât estetica, cât și funcționalitatea sunt realizate cu modele calificate. Mobilierul urban devine un punct de reper care conferă emoție și mobilitate spațiului, în același timp completează spațiul și face ca designul definitoriu să fie puternic. Pentru a consolida designul, principiile unității, armoniei, echilibrului, accentului, ritmului, texturii, formei de culoare, care sunt principiile de design, ne ghidează ideile și ideile și sunt complementare creativității designului.
Putem răspunde la întrebarea cum ar trebui să fie mobilierul urban după cum urmează;
- Desi orasul folosit variaza in functie de elementul de mobilier, acesta trebuie sa fie mai intai estetic si directionant potrivit pentru utilizarea propusa.
- Ar trebui să fie proiectat într-o ordine fiabilă, sănătoasă, versatilă și sistematică.
- Designul potrivit, în locul potrivit și întreținerea regulată sunt necesare.
- Deși face parte din design, ar trebui să fie în armonie cu alte elemente complementare.